Po prostu sałatka z bakłażana. Sposobem przygotowania przypomina Babaganuş, ale dodatkowo zawiera inne warzywa oraz jogurt.
Składniki:
- 2 - 3 bakłażany
- 1 pomidor
- papryka zwykła lub podłużna (zielona lub czerwona)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- łyżka octu
- 1 /4 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Wskazówki jak opalić bakłażana znajdziecie w przepisie na Babaganuş, Alinazik lub Hünkar Beğendi. Opalone bakłażany siekamy lub miksujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i wybrane warzywa pokrojone w kawałki. Jeżeli nie lubicie papryki chociaż dodajcie kilka większych kawałków dla smaku - ja tak robię chyba, że obiorę ze skórki:). Następnie dodajemy zmiksowanego bakłażana, sok z cytryny i ocet. Smażymy koło 5 - 8 minut. Sałatka jest gotowa, ale lepiej jeść ją na zimno. Kiedy ostygnie możemy dodać jogurt naturalny (najlepiej gęsty jogurt bałkański). Sałatkę mieszamy z jogurtem lub tylko nakładamy z wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz