PATLICAN SALATASI

Po prostu sałatka z bakłażana. Sposobem przygotowania przypomina Babaganuş, ale dodatkowo zawiera inne warzywa oraz jogurt.

Składniki:
-  2 - 3 bakłażany
- 1 pomidor
- papryka zwykła lub podłużna (zielona lub czerwona) 
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- łyżka octu
- 1 /4 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:  

Wskazówki jak opalić bakłażana znajdziecie w przepisie na  Babaganuş, Alinazik lub Hünkar Beğendi. Opalone bakłażany siekamy lub miksujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i wybrane warzywa pokrojone w kawałki. Jeżeli nie lubicie papryki chociaż dodajcie kilka większych kawałków dla smaku - ja tak robię chyba, że obiorę ze skórki:). Następnie dodajemy zmiksowanego bakłażana, sok z cytryny i ocet. Smażymy koło 5 - 8 minut. Sałatka jest gotowa, ale lepiej jeść ją na zimno. Kiedy ostygnie możemy dodać jogurt naturalny (najlepiej gęsty jogurt bałkański). Sałatkę mieszamy z jogurtem lub tylko nakładamy z wierzchu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz