GÜVEÇ

Gulasz w tureckiej wersji;)

Składniki:
- 500 g wołowiny lub baraniny pokrojonej w kostkę
- 2 cebule (pokrojona w kostkę)
- 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze
- 3 pomidory (lub pomidory z puszki bez skórki)
- 3 sivri biber (podłużna zielona papryka)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu
- olej
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności smażymy bakłażany i mięso (bakłażany kroimy w kostkę solimy i odstawiamy na 20 min przed smażeniem). Następnie dodajemy cebulę i czosnek, a na końcu pomidory (najlepiej z puszki wraz z sokiem), paprykę pociętą na 3 - 4 kawałki i przyprawy. Zalewamy pół szklanki wody i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a bakłażany będą się rozpływać.


4 komentarze:

  1. To musi byc pyszne, czy mozna zamiast tej papryki tureckiej dodac jalapeno? Szkoda, ze baklazana ostatnio nigdzie nie widze

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być jalapeno:) nawet można być zwykła zielona papryka. Nie będzie wtedy ostre, ale nada potrawie paprykowego smaku. A dla ostrości zawsze można dodać np. chili w proszku.
    Uwielbiam smak papryki, ale nie przełknę jej samej w sobie ;P no chyba, że bez skórki.

    Bakłażanki powinny być dostępne przez cały rok w marketach - u mnie tak jest.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za odp. U mnie zwykla papryka nie przejdzie, dla mnie musi byc ostre jedzenie, chociaz troche. Sama papryke tez nie bardzo zjem, ale w salatce, grzankach, etc z checia. Ja w Polsce mieszkam, najblizej mam carrefour z wiekszych sklepow i ostatnio baklazana nie spotkalam, w warzywniaku osiedlowym tez, a baklazany ubostwiam, zjem chyba w kazdej postaci! A przy okazji wydaje mi sie, ze przy tym przepisie warto wspomniec o podstawowej obrobce baklazana zeby gorzki nie byl, solenie, wytarcie soku i dopiero mozna przystapic do dziela, nie kazdy chyba to wie, np ja taki laik dopiero sie o tym dowiedzialam jak zaczelam cos w kuchni dzialac :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spokojnie - akurat w tej potrawie nie jest to konieczne bakłażan będzie i tak pyszny:) W Turcji przeważnie od razu wrzuca się go na olej i dopiero soli. Solą nacieram głównie aby puścił sok i lepiej się smażył.
    Ja też mieszkam w Polsce i Carrefour mam po drugiej stronie ulicy:) Bakłażany są właściwie codziennie..chociaż zdażało się, że poszłam w celu ich zakupu, a tu dupa. Ale niezdarzyła się dłuższa nieobecność bakłażanów w tym sklepie.

    OdpowiedzUsuń