BABAGANUŞ


Potrawa o niezwykłym „przydymionym” smaku. Nie wiedząc, że to bakłażan ciężko się domyślić co wchodzi w jej skład. Oprócz Turcji, znana jest również w krajach arabskich, bałkańskich i Izraelu w różnych wersjach - dodatkiem może być pasta tahin, jogurt bądź sam sok z cytryny i czosnek.
Kupując składniki należy wybrać średnie
bakłażany (o średnicy ok. 6 – 8 cm), żeby
przepiekły się do samego środka. Najlepszym
sposobem opalenia bakłażanów jest grill lub piec na chleb, ale jeśli go nie posiadamy pozostaje nam kuchenka gazowa i otwarty ogień. Można jeść jako dodatek do dań, ale także samo w sobie z pitą czy świeżą bagietką stanowi pyszne danie.

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 bakłażany 
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • olej (najlepiej w oliwek)
  • sól, pieprz
jest to wersja podstawowa, a dodatkowo dla smaku można dodać:
  • pasta tahin (tahan, tahini - pasta sezamowa)
  • sok z cytryny
  • suszoną paprykę w płatkach
  • jogurt naturalny
  • jajko


Przygotowanie:
Otworzyć palnik z ogniem i położyć bakłażana – tak żeby ogień dotykał go bezpośrednio, a skórka się zupełnie spaliła i bakłażan zmiękł. Podczas tej czynności bakłażana należy obracać i przyciskać widelcem aby się równomiernie opalił. Kiedy cała skórka będzie spalona a bakłażan „skapciały” oznacza to, że jest gotowy. Opalone bakłażany obrać ze skórki pod bieżącą zimną wodą. Przygotować patelnie z niewielką ilością oleju. Bakłażana posiekać nożem na papkę, dodać do niej czosnek, sól i ewentualnie inne dodatki. Wrzucić na patelnię, a kiedy masa się rozgrzeje można dodać 1 jajko. Smażyć przez ok. 6-8 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz