Potrawa o niezwykłym „przydymionym” smaku. Nie wiedząc, że to bakłażan ciężko się domyślić co wchodzi w jej skład. Oprócz Turcji, znana jest również w krajach arabskich, bałkańskich i Izraelu w różnych wersjach - dodatkiem może być pasta tahin, jogurt bądź sam sok z cytryny i czosnek.
Kupując składniki należy wybrać średnie
bakłażany (o średnicy ok. 6 – 8 cm), żeby
przepiekły się do samego środka. Najlepszym
sposobem opalenia bakłażanów jest grill lub piec na chleb, ale jeśli go nie posiadamy pozostaje nam kuchenka gazowa i otwarty ogień. Można jeść jako dodatek do dań, ale także samo w sobie z pitą czy świeżą bagietką stanowi pyszne danie.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 bakłażany
- 3 - 4 ząbki czosnku
- olej (najlepiej w oliwek)
- sól, pieprz
- pasta tahin (tahan, tahini - pasta sezamowa)
- sok z cytryny
- suszoną paprykę w płatkach
- jogurt naturalny
- jajko
Przygotowanie:
Otworzyć palnik z ogniem i położyć bakłażana – tak żeby ogień dotykał go bezpośrednio, a skórka się zupełnie spaliła i bakłażan zmiękł. Podczas tej czynności bakłażana należy obracać i przyciskać widelcem aby się równomiernie opalił. Kiedy cała skórka będzie spalona a bakłażan „skapciały” oznacza to, że jest gotowy. Opalone bakłażany obrać ze skórki pod bieżącą zimną wodą. Przygotować patelnie z niewielką ilością oleju. Bakłażana posiekać nożem na papkę, dodać do niej czosnek, sól i ewentualnie inne dodatki. Wrzucić na patelnię, a kiedy masa się rozgrzeje można dodać 1 jajko. Smażyć przez ok. 6-8 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz