ŞIHILMAHŞİ

Nadziewane cukinie. Różnią się od tradycyjnych kabak dolması sposobem przygotowania i składem nadzienia. Tradycyjna dolma jest gotowana, a w  przypadku şihilmahşi cukinia i nadzienie są osobno smażone. Nadzienie jest typowo mięsne, ale zamiast ryżu czy bulguru do nadzienia często dodaje się cieciorkę - może to być prażona cieciorka tzw. leblebi wcześniej namoczona. 

Składniki:

  • 1 kg cukini
  • 400 g mięsa mielonego
  • duża cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego lub pomidor
  • łyżka koncentratu paprykowego
  • 3/4 szklanki ugotowanej cieciorki
  • sól, pieprz, kmin, mięta
sos:
  • jogurt
  • czosnek
Przygotowanie:
Wydrążamy miąższ z cukinii i obsmażamy je ze wszystkich stron aż zmiękną. Podsmażamy mięso z cebulką, cieciorką i innymi dodatkami. Nadziewamy cukinie, kładziemy do naczynia żaroodpornego lub na blachę, podlewamy sosem z koncentratu pomidorowego i wody (szklanka wody, 1/3 szklanki koncentratu). Jeśli nie chcemy sosu pomidorowego cukinie skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200'C. 





6 komentarzy:

  1. W końcu kolejny przepis ! Już zwątpiłem, że będzie coś nowego. Jedyny blog, który przeglądam. Czekam na więcej. Pozdrówki !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki:) pomysły się wyczerpały, ale już zebrałam sporo nowych i będę je realizować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przejrzałam całego Twojego bloga :) genialne przepisy! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję :) cieszę się, że się przydaje mój blog. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
    http://zmiksowani.pl

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tureckie potrawy są przepyszne. Każde wakacje poza zwiedzaniem, to również dla nas testowanie potraw. Od siebie polecamy turecki przysmak Lokum. Na https://riwieraturecka.pl/ poczytać możecie o potrawach tureckich i Sut receli także jest na liście.

    OdpowiedzUsuń