Danie składające się z mielonego mięsa i
bakłażana z dodatkiem jogurtu z czosnkiem.
Konkretne, pikantne, wspaniale łączy się z
łagodnym jogurtem. Najlepiej podawać ze
świeżym chlebem.
Składniki:
- 2 bakłażany średniej wielkości
- 300-400 g mielonej wołowiny lub baraniny
- ( w zastępstwie może być indyk)
- 1-2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- pudełko jogurtu (ok 300 ml)
- masło
- olej z oliwek
- sól, pieprz
- kmin rzymski
- papryka suszona w płatkach (może być w chili w proszku, lub kilka pestek chili)
Przygotowanie:
Bakłażany opalić na grillu lub kuchence gazowej tak aby zmiękły, obrać ze spalonej skóry pod
bieżącą wodą, pokroić na małe kawałki i lekko posolić.
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę, kiedy się zeszkli wrzucić mięso. Przyprawić kminem, solą, pieprzem i papryką. Pod koniec smażenia do mięsa dodać 2 łyżki masła dla wyjątkowego smaku.
Bakłażana z dodatkiem startego czosnku (2 ząbki) należy podsmażyć chwilę na osobnej patelni. Mięso położyć na masę z bakłażana i polać jogurtem z czosnkiem.
Można również zrobić odwrotnie – czosnek dodać do mięsa, a danie polać czystym jogurtem.
Potrawę można również wzbogacić o pomidory (bez skórki) które wówczas należy usmażyć wraz z mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz