Podstawą tej sałatki są oczywiście ziemniaki:) Obowiązkowe dodatki to cebula, oliwa z oliwek, ocet lub sok z cytryny i coś zielonego. Pozostałe dodatki mogą być przeróżne.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula (najlepiej czerwone)
- szczypiorek / pietruszka
- sok z cytryny lub 2 łyżki octu (lub sok z połówki cytryny i 1 łyżka octu)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, pul biber
Dodatkowe składniki:
- ząbek czosnku
- 1 pomidor
- zielone i czarne oliwki (pokrojone)
- 2 ugotowane jajka
- liść sałaty lodowej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach, obrać ze skóry i pokroić w kostkę tak samo jak resztę warzyw. Zanim dodamy inne dodatki ziemniaki nie powinny być gorące. Jeżeli dodajemy czosnek należy go zetrzeć, a sałatę lodową porwać na małe kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, ocet, przyprawy i wszystko mieszamy. Tak samo jak w przypadku wielu tureckich sałatek można dodać jogurt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz