KUYMAK (MIHLAMA)

Ciężka, kaloryczna i przepyszna serowa potrawa :) Popularna szczególnie nad Morzem Czarnym. Smak kuymaku zależy od tego jakiego sera użyjemy. W Turcji używa się do tego przeważnie tel peynir, kaşar lub çerkez peyniri. Można dodać też beyaz peynir lub çökelek (więcej o serach w poście TURECKIE SERY). Kuymak najczęściej podaje się na śniadanie.

Składniki (na 2 - 3 osoby):
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody)
- 15 dag tel peynir (lub inny żółty ser - słony i tłusty)
- 3 łyżki startego kaşara (można zastąpić parmezanem lub grana padano)

Sposób przygotowania:
Na większej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Następnie dodajemy mleko i dokładnie mieszamy z mąką żeby nie wytworzyły się grudki. Dodajemy tel peynir i kaşar. Mieszamy aż ser się roztopi i uzyskamy gładką masę. Można dodać odrobinę soli. 



1 komentarz:

  1. Super strona. Poznawanie smaków kuchni tureckiej to przygoda. Podawanie zamienników pomaga.

    OdpowiedzUsuń