YÜZÜK ÇORBASI

Wspaniała, konkretna zupa z cieciorką i pierożkami z mięsem. Jedna z ważniejszych zup w Mersin, Adanie i okolicach.

Składniki:
- 1 szklanka cieciorki (namoczonej)
- 3 łyżki pestek granatu (lub 4 łyżki soku z cytryny)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka łagodnego koncentratu paprykowego ( w ostateczności pomidorowy + papryka w proszku)
- 1 łyżka suszonej mięty
- sól, pieprz, pul biber

pierożki:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki wody
- jajko
- sól

nadzienie:
- mięso mielone (300 gr)
- starty czosnek ( 2 ząbki)
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 7 szklanek wody, wrzucamy cieciorkę i pozwalamy się jej gotować;) Dla lepszego smaku można dodać kostkę rosołową lub kawałek mięsa z kością (wołowiny lub baraniny), doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyrabiamy ciasto mieszając wszystkie składniki. Odkładamy na bok i zajmujemy się  doprawieniem nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy małe kwadraciki (3 x 3 cm). Na środku układamy nadzienie i zamykamy - rogi kwadracików na krzyż. Kiedy cieciorka będzie już wystarczająco miękka wrzucamy pierożki i pestki granatu lub sok z cytryny. Należy uważać, żeby pierożki się nie rozgotowały. Na mniejszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę koncentratu i miętę. Przeważnie takim sosem polewa się wierzch zupy po przelaniu do miseczek, ale w tym przypadku sos dodajemy do jeszcze gotującej się zupy i mieszamy. Zupa nabiera wtedy czerwonego koloru i jest już gotowa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz