HÖŞMERİM

Słodki deser serowy z Balıkesir. Sernika nie lubię, ale ten deser uwielbiam nawet po zapieczeniu:) 

- 100 g masła lub margaryny
- pół szklanki mleka
- 350 g twarogu lub ricotty
- 50 g kaszy manny
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
- 1,5 - 2,5 szklanki cukru pudru (wg uznania)


Sposób przygotowania:
Roztopić margarynę, dodać mąkę i wymieszać. Następie wlać pół szklanki mleka cały czas mieszając. Dosypać kaszkę mannę. Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem i dodać do garnka oraz wsypać cukier puder. Gotujemy chwilkę mieszając - masa musi być gładka o równomiernym żółtawym kolorze. Przelewamy do miseczek i podajemy na zimno. Równie dobra jest wersja zapieczona:) Po prostu przekładamy masę do formy i pieczemy w piekarniku 15 - 20 minut w 180'C. Wierzch można posypać pokruszonymi pistacjami lub innymi orzeszkami.



4 komentarze:

  1. Witam.
    Czy w Turcji jest kasza manna?
    Jak sie to po turecku nazywa?
    PS.Fajny blog :-)
    Pzd
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, tak jest :))) turecki odpowiednik nazywa się irmik. Słodycze głownie się z niej robi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten hosmerim gdyby nie jajko to po prostu irmik helvasi z serem, ale wiadomo Turcy na wszystko mają inną nazwę:) Dzięki za przepis. Już wypróbowałam. Oczywiście dodanie mąki w tym przepisie jest zbędne:)kaszka w zupełności zagęszcza mleko.

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest oryginalna nazwa dla tego przepisu :) Co do mąki to racja - niektórzy ją dodają inni nie, ale podstawą jest kaszka manna i ser.

    OdpowiedzUsuń