ŞEHRİYELİ PİLAV


Pilaw z ryżu z podsmażanym makaronem. I zwykły, nudny ryż nabiera smaku:) Podaje się najczęściej z kurczakiem i grillowanym mięsem.

Składniki:
- 2 szklanki ryżu

- pół szklanki arpa şehriye (makaron w kształcie ryżu) lub tel şehriye (makaron nitki)
- 4 łyżki masła
- 2,5 szklanki wody
- sól

Sposób przygotowania:
Ryż moczymy przez pół godziny w ciepłej wodzie, a następie odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku lub na głębszej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy şehriye. Smażymy na złoto - brązowy kolor i dodajemy ryż. Mieszamy chwilę i zalewamy 2,5 szklanki wody i solimy. Gotujemy mieszając aż woda odparuje.


2 komentarze:

  1. Gdzie mogę kupić ten makaron?

    OdpowiedzUsuń
  2. w Polsce jest problem żeby dostać ten oryginalny, ale świetnie nadaje się makaron w kształcie ryżu. Sama to wypróbowałam i jest spoko :)

    OdpowiedzUsuń