KÜNEFE


Fantastyczne i oryginalne ciacho tzw. włochacz:). Najtrudniejszym zadaniem w Polsce jest znalezienie ciasta kadayıf (kataifi, knafeh, kadaif). Pojawia się w sklepach z grecką lub arabską żywnością, ale najłatwiejszym sposobem będzie zamówienie w sklepie arabskie.pl. W Turcji nadzienie künefe stanowi ciągnący się ser dil peyniri, który przypomina mozzarellę. W Grecji i krajach arabskich nadzienie to delikatny biały twarożek przypominający ricottę. Ciasto ani ser nie są mogę być słodkie. Całej słodkości nadaje syrop, którym zalewa się ciasto po upieczeniu.



Składniki:
- 500 g ciasta kadayıf
- 300 g masła
- 300 g dil peyniri (można zastąpić mozzarellą)
lub
- 100 g twarogu + 250 g mascarpone + 100 ml śmietanki
- 1 szklanka cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżka wody różanej
- pokruszone pistacje


Sposób przygotowania:
Cukier rozpuszczamy w pół szklanki wody gotując na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny oraz wodę różaną.
Kadayıf tniemy nożyczkami na nitki długości 3-4 cm. Masło rozpuszczamy, zalewamy nim ciasto i dokładnie mieszamy aby równomiernie się wchłonęło. Następnie bierzemy formę do pieczenia (mi wyszły dwie formy 26 x 26 cm), smarujemy olejem lub masłem i układamy dość ciasno pierwszą warstwę nitek, na której układamy dil peyniri pokrojony w plastry lub twaróg wymieszany z mascarpone i śmietanką. Żeby masa nie kleiła się do łyżki przy nakładaniu należy moczyć ją w wodzie. Zakrywamy kolejną warstwą kadayıf i wkładamy do pieca (180'c) na 30 - 40 minut. Po wyjęciu zalewamy syropem i sypiemy pistacjami. Można jeść na ciepło lub odstawić jeszcze na pół godziny aby się "przegryzło":)

                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz