ÇÖKERTME KEBABI (BODRUM KEBABI)


Czyli frytki z mięsem - coś co możecie kojarzyć z budek z kebabem w Polsce :). Oczywiście nie ma to porównania z wersją podawaną w Turcji czy domową.  Trochę pracochłonne danie ze względu na przygotowanie frytek, ale opłaca się.

Składniki:
- 400 g miękkiej wołowiny (najlepiej polędwica)
- 500 g ziemniaków
- tymianek
- pul biber
- czosnek
- 1 łyżka startej cebuli
- jogurt
- sól, pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w paseczki  4 - 5 cm. Dodajemy 4 łyżki oleju, startą cebulę, tymianek, pul, biber, sól i pieprz oraz łyżkę jogurtu. Nacieramy tym mięso i odstawiamy co najmniej półtorej godziny. Zamiast zwykłej soli można użyć soli zmiękczającej mięso. Przy polskiej wołowinie jest to wskazane:). Ziemniaki obieramy i również kroimy w paski - jak frytki. Jogurt mieszamy z czosnkiem (pół szklanki jogurtu na jedną porcję kebabu). Ziemniaki smażymy na głębszym oleju - trzeba je co jakiś czas przewracać. Kiedy smażymy ostatnią partię frytek można brać się za smażenie mięsa. Na środek porcji frytek kładziemy jogurt, a na to mięso. Można dorzucić świeżego pomidorka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz