YOĞURTLU KÖFTE

 Klopsiki z bulguru z mielonym mięsem i jogurtem.

 Składniki:
- 1 szklanka drobnego bulguru (köftelik bulgur)
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebulka
- 1 łyżka koncentratu
- olej
- kmin rzymski
- sól
- pul biber
- jogurt nautralny

Sposób przygotowania:
Bulgur zalewamy niecałą szklanką gorącej wody. Następnie dodajemy masło, jajko, mąkę, starty ząbek czosnku, sól. Mieszamy i lepimy małe kuleczki,  które wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Mielone mięso smażymy z cebulką, czosnkiem, koncentratem i przyprawami. Mięso kładziemy na ugotowane klopsiki i zalewamy jogurtem. Do jogurtu również można dodać ząbek czosnku.



7 komentarzy:

  1. Bardzo mi to mięso przypomina chili con carne meksykańskie.Brakowało tylko chili i chipotle

    OdpowiedzUsuń
  2. w sumie chili powinno tu być :) pul biber jest do chili zbliżony.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to znaczy że sposób przyprawiania i smak wielu potraw mięsnych jest zbliżony do meksyku? w sumie przyprawa do doner kebaba też niczym się nie różni od taco meksykańskiego.

    OdpowiedzUsuń
  4. trochę może i ma wspólnego:) Moi rodzice robią dania kuchni meksykańskiej to zauważyłam, że do mięsa często dodaje się cynamon. W Turcji cynamonu nie dodaje się do mięsa, jedynie do słodyczy. Ale wspólnymi przyprawami dla obu kuchni na pewno jest ostra papryka i kmin rzymski (kumin).

    OdpowiedzUsuń
  5. a co sądzisz o kozieradce?Czy dodają w turcji tą przyprawe do mięs lub do sosów z mięsem?
    np:czy dodając kozieradke i kekik razem do tego wyżej zaprezentowanego dania zbeszcześciłbym je?
    i jeszcze jedno pytanie odnośnie cacików.widziałem turecką przyprawe do sosu cacik która miała w sobie lubczyk i kozieradke.czy faktycznie są to tureckie caciki?myślałem do tej pory że powinny zawierać mięte?

    OdpowiedzUsuń
  6. spotkałam się z kozieradką z mieszance przypraw do mięsa. No i sos acuka zwany też çemen to oznacza wlaśnie kozieradkę. Przepis na blogu:) A turecki cacik to zawsze tylko mięta i ogórek...nie widziałam przepisu, który zawierałby kozieradkę i lubczyk przynajmniej jeżeli chodzi o kuchnie turecką.

    OdpowiedzUsuń
  7. wielkie dzięki za informacje.na necie jest zdecydowanie za mało stron poświęconych prawdziwej kuchni tureckiej.

    OdpowiedzUsuń