LOKMA

Dawno nie było słodkości więc dziś proponuję Wam lokmę. Kto był w Turcji na pewno ją zna więc jeśli stęskniliście się za tureckimi słodyczami warto przypomnieć sobie ich smak :)

Składniki:
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- olej

syrop:
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Mieszamy składniki na ciasto i odstawiamy na 20 - 30 minut. W garnuszku gotujemy syrop - wodę z cukrem pudrem. Dla smaku można dodać łyżkę soku z cytryny lub wodę różaną. Gotujemy ok 20 minut. Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej na głębokości ok 3 cm.  Z ciasta formujemy maleńkie kuleczki wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złocisty kolor i wyławiamy łyżką. Kuleczki zaraz po usmażeniu polewamy syropem. Można posypać wiórkami kokosowymi lub startymi pistacjami.


1 komentarz:

  1. Na ile porcji jest przepis na Lokmę?
    P.S Super strona ;)

    OdpowiedzUsuń