YOĞURTLU MOR LAHANA SALATASI

Sałatka z czerwonej (fioletowej:)) kapusty z jogurtem.

Składniki:
- 3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
- 1/2 szklanki jogurty naturalnego (gęsty - jogurt "grecki")
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Pokrojoną kapustę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Jogurt mieszamy z majonezem i czosnkiem. Sos jogurtowy i kapustę odstawiamy na pół godziny, a na koniec mieszamy ze sobą. Kapustę można sparzyć - zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić.  Według mnie sałatka jest wtedy lepsza. Dopiero po sparzeniu dodajemy sól i sok z cytryny. Sparzoną kapustę można też podsmażyć, a następnie wymieszać z jogurtem. Szczególnie polecam tą wersję :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz