LAHMACUN

Nazywany jest turecką pizzą, ale z tradycyjnej pizzy nie przypomina. Ciasto lahmacuna jest cienkie i eleastyczne i zawsze te same składniki - mięso, cebula, pomidor, ewentualnie papryka.

Składniki:
ciasto
- 500 g mąki
- 10 g drożdży
- 1 łyżka cukru
-  1- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody

nadzienie
- ok. 300 g mielonej jagnięciny/baraniny lub wołowiny
- 1 łyżka koncentratu
- 2 cebule
- 1 -2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, dowolne przyprawy


Sposób przygotowania:
Wyrabiamy ciasto mieszając wszystkie składniki do jego przygotowania. Rozwałkowujemy na cienkie placki o okrągłym lub jajowatym kształcie. Pomidora i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami. Gotową masę nakładamy na każdy placem cienką warstwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 - 200'C przez 10 - 20 minut. Udany lahmacun powinien być elastyczny tak że złożony na pół nie przełamie się.

1 komentarz:

  1. Czy pieczenie powinno odbywać się na rozgrzenej blasze czy zimnej ?
    Czy pieczenie na rozgrzanym kamieniu to dobry pomysł ?

    OdpowiedzUsuń