KARİDES SALATASI

Sałatka z krewetek to przysmak w wielu krajach rejonu morza Śródziemnego w tym Turcji. Idealna na upalne dni - świetnie nadaje się na obiad czy kolację :)

Składniki (dla 2 osób):

  • 300 g krewetek (tygrysie - królewskie)
  • sałata lodowa lub gotowa mieszanka sałat
  • turecki beyaz peynir lub feta
  • 1 duży pomidor
  • 1 mały ogórek
  • 1 mała cebulka
  • zielone i czarne oliwki
  • oliwa
  • sok z cytryny
  •  sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Sałatę rwiemy na małe kawałki (chyba, że mamy gotową mieszankę). Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Ser kroimy w kostkę. Krewetki smażymy chwilę na oliwie - można dodać czosnek będą smaczniejsze :). Na talerzach układamy sałatę, pokrojone warzywa, ser, skrapiamy cytryną i oliwą, a następnie kładziemy krewetki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Polecam do tego sosik z jogurtu i czosnku :)!! Można jeszcze posypać grzankami (kruton).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz