Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszki manny
- 1 szklanka jogurtu
- ¾ szklanki cukru (najlepiej cukier puder)
- ¾ szklanki oleju
- 3 jajka
- proszek do pieczenia
- starta skórka cytryny lub pomarańczy
syrop
- 4 szklanki wody
- 4 szklanki cukru
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i mieszamy. Wyrobione ciasto układamy w wysmarowanej tłuszczem foremce (najlepiej okrągłej). Pieczemy w temperaturze 170'C przez 40 - 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop - gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, tak długo aż odparuje połowa wody. Ciasto po wyciągnięciu z pieca nacinamy ukośnie (w kształt rombów). Jeżeli mamy zwykłą prostokątną formę nacinamy kwadraty. Pocięte ciasto zalewamy syropem i czekamy aż się wchłonie. Ciasto można posypać pistacjami, cukrem pudrem czy innymi dodatkami.
Czym się różni to ciacho od greckiego?Pzdr
OdpowiedzUsuń