ŞAMBALİ

Jest to turecki odpowiednik greckiego Revani, ale turecka wersja jest lepsza!! :) 

Składniki: 
ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszki manny
  • 1 szklanka jogurtu
  • ¾ szklanki cukru (najlepiej cukier puder)
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • proszek do pieczenia
  • starta skórka cytryny lub pomarańczy


syrop

  • 4 szklanki wody
  • 4 szklanki cukru
  • sok z połówki cytryny 


Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i mieszamy. Wyrobione ciasto układamy w wysmarowanej tłuszczem foremce (najlepiej okrągłej). Pieczemy w temperaturze 170'C przez 40 - 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop - gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, tak długo aż odparuje połowa wody. Ciasto po wyciągnięciu z pieca nacinamy ukośnie (w kształt rombów). Jeżeli mamy zwykłą prostokątną formę nacinamy kwadraty. Pocięte ciasto zalewamy syropem i czekamy aż się wchłonie. Ciasto można posypać pistacjami, cukrem pudrem czy innymi dodatkami.




1 komentarz: