ADANA KEBAP
W warunkach domowych ciężko jest zrobić prawdziwy Adana Kebap, gdyż mięso do tego typu kebabu piecze się na specjalnym ruszcie. Zamiast tego mięso możemy upiec z zwykłym piecu formując w odpowiedni kształt. Adana kebap podaje się z chlebem, surówkami (z cebuli, marchwi), pieczonymi warzywami (pomidory, papryka), często z bulgurem.
Składniki (na 2 - 3 osoby):
mięso:
- 1 kg mielonego mięsa (wołowe lub baranie)
- chili w proszku (pieprz cayenne) lub ostra pasta paprykowa (harrisa)
- 1 -2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
dodatki:
- chleb (pide ekmek lub lavaş)
- surówka z czerwonej cebuli z sumakiem i pietruszką
- surówka z marchwi
- pieczona lub opalana zielona papryka (sivri biber, çarliston biber)
- pomidory (świeże lub pieczone)
- bulgur pilavi
Sposób przygotowania:
Mięso należy wymieszać z przyprawami, czosnkiem i uformować w podłużne wałeczki (jak na zdjęciu), które układany na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i zalewamy olejem (ok. 0,5 cm). Pieczemy 20 - 30 minut. Podajemy ułożone na chlebie wraz z innymi dodatkami. Mięso powinno być pikantne dlatego do popicia polecam aryan. Nie ma lepszego połączenia:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chyba tez jestem w stanie cos takiego wyczarowac...tureckich sklepow tu u nas pod dostatkiem:)
OdpowiedzUsuń