Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka ryżu (suchego)
- 0,5 do 1 szklanki cukru (najlepiej cukier puder)
- 2 łyżki mąki ryżowej (możemy zastąpić ziemniaczaną)
- 1 żółtko
- cynamon
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i wsypujemy ryż. Gotujemy chwilę aż ryż spęcznieje, a kiedy większość wody odparuje wlewamy mleko. Kiedy zacznie się gotować dodajemy cukier, a dla smaku można dodać łyżkę wody różanej lub aromat waniliowy. Do miseczki wbijamy żółtko, dodajemy 2 łyżki mąki, 2-3 łyżki mleka z gotującego się ryżu i mieszamy, a następnie powoli wlewamy do mleka z ryżem. Gotujemy co jakiś czas mieszając. Ryż musi się bardzo mocno rozgotować, ale jeżeli nie chce nam się czekać możemy sięgnąć po mikser. Przelewamy do miseczek i sypiemy cynamonem. Gotowy krem można dodatkowo zapiec. Wówczas przelewamy go do żaroodpornych miseczek i zapiekamy ok. 15 minut. Nazywa się wtedy fırında sütlaç.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz