PAPARA

Szybka, konkretna i przepyszna potrawa popularna na całych Bałkanach oraz w Turcji. Podstawą tej potrawy są grzanki z chleba. Pozostałe dodatki są najróżniejsze. Wersja turecka zawiera mięso i jogurt.

Składniki:
- chleb pide lub tostowy
- 300 gram mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, kmin rzymski, papryka w proszku, pul biber
- oliwa 
- jogurt

Sposób przygotowania:
Chleb kroimy w kostkę i wkładamy na chwilę do piekarnika, żeby chrupał :). Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek (2 ząbki, 1 zostawiamy do jogurtu), wrzucamy mięso. Do mięsa dodajemy przyprawy oraz koncentrat i smażymy. Na talerzy układamy grzanki, nakładamy mięso i polewamy jogurtem z czosnkiem. Mięso można też usmażyć z bakłażanem, pomidorem lub papryką.



1 komentarz: