Jest to pasta z cieciorki z dodatkiem czosnku, pasty tahin i przypraw. Potrawa znana na całym Bliskim Wchodzie. Humus spożywa się jako dodatek do pieczonego mięsa lub chleba.
Składniki:
- 1 szklanka cieciorki (suchej)
- 2 - 3 łyżki pasty tahin
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- przyprawy, które możemy dodać: tymianek lub przyprawa zatar, kmin rzymski, pul biber
Przygotowanie:
Cieciorkę zalać wodą i odstawić na noc lub co najmniej na 3 godziny, następnie gotować w osolonej wodzie ( 1 łyżka soli) aż zrobi się dość miękka. Następnie cieciorkę miksujemy - jeżeli jest zbyt sucha i gęsta dodajemy odrobinę wody. Kiedy cieciorka zacznie przypominać masę dodajemy resztę składników - starty czosnek, pastę tahin, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i miksujemy dalej do uzyskania całkowicie gładkiej masy. Przekładamy do miski i wierzch zalewamy odrobiną oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz