HUMUS


Jest to pasta z cieciorki z dodatkiem czosnku, pasty tahin i przypraw. Potrawa znana na całym Bliskim Wchodzie. Humus spożywa się jako dodatek do pieczonego mięsa lub chleba.

Składniki:

  • 1 szklanka cieciorki (suchej)
  • 2 - 3  łyżki pasty tahin 
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • przyprawy, które możemy dodać:  tymianek lub przyprawa zatar, kmin rzymski, pul biber


Przygotowanie:
Cieciorkę zalać wodą i odstawić na noc lub co najmniej na 3 godziny, następnie gotować w osolonej wodzie ( 1 łyżka soli) aż zrobi się dość miękka. Następnie cieciorkę miksujemy - jeżeli jest zbyt sucha i gęsta dodajemy odrobinę wody. Kiedy cieciorka zacznie przypominać masę dodajemy resztę składników - starty czosnek, pastę tahin, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i miksujemy dalej do uzyskania całkowicie gładkiej masy. Przekładamy do miski i wierzch zalewamy odrobiną oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz