DALYAN KÖFTE

Jest to mięsna rolada z nadzieniem, w którego skład wchodzą najczęściej warzywa i jajka. Jeżeli znacie kogoś, kto uznaje tylko polską kuchnię śmiało możecie mu podsunąć dalyan köfte, a na pewno nie będzie wybrzydzał :))


Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (dowolne)
- pół szklanki oleju
- 1 duża cebula
- 1 -2 marchewki 
- groszek zielony
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- kmin rzymski lub inne przyprawy


Sposób przygotowania:
Mięso mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulą, bułką tartą i olejem.  Mięso układamy na folii aluminiowej w kształt prostokąta - warstwa mięsa nie może być zbyt cienka. Na środku układamy składniki, które będą stanowić nadzienie rolady (warzywa i jaja muszą być ugotowane). Chwytamy za brzeg foli najpierw jeden, potem drugi i zawijamy w rulon. Zwiniętą roladę wykładamy na blachę, na której będziemy ją piec. Pieczemy w temperaturze 150'C przez 35 - 40 minut.

Dalyan köfte często podaje się z sosem pomidorowym ( 1 łyżka margaryny, 1 łyżki mąki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 szklanki bulionu). Standardowe nadzienie to właśnie marchew, jajko i groszek, ale można próbować różnych kombinacji. Jak dla wersja standard jest trochę jałowa... Polecam wersję Ispanaklı patatesli dalyan köfte z nadzieniem z ziemniaków i szpinaku ;) !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz