YAYLA ÇORBASI (YOĞURTLU ÇORBA)

Zupa na badzie jogurtu o nucie mięty. Jedna z
najpopularniejszych zup w Turcji. Podaje się ją nie tylko na obiad, ale również na śniadanie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli ma być bardziej konkretna można dodać ryż.

Składniki:

  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko (żółtko)
  • mięta suszona (może być herbata miętowa w torebkach)
  • sól
  • papryka suszona w płatkach (można zastąpić ostrą papryką w proszku)
  • 1 szklanka lub 1 woreczek ryżu

Przygotowanie:
Jeśli zupę zamierzamy podać z ryżem należy go ugotować w lekko słonej wodzie (ok 20-25 minut).
Przygotować litr gorącego bulionu z kurczaka.
Do miseczki wlać jogurt, 1 łyżkę mąki i żółtko jajka i wymieszać. Następnie wolno wlewać do
bulionu mieszając go przy tym. Dodać mięte i pogotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
Dla ciekawego efektu dodatkowo mięte można wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem i wtedy pokropić gotową zupę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz