Zupa na badzie jogurtu o nucie mięty. Jedna z
najpopularniejszych zup w Turcji. Podaje się ją nie tylko na obiad, ale również na śniadanie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli ma być bardziej konkretna można dodać ryż.
Składniki:
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 1 szklanka jogurtu
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko (żółtko)
- mięta suszona (może być herbata miętowa w torebkach)
- sól
- papryka suszona w płatkach (można zastąpić ostrą papryką w proszku)
- 1 szklanka lub 1 woreczek ryżu
Przygotowanie:
Jeśli zupę zamierzamy podać z ryżem należy go ugotować w lekko słonej wodzie (ok 20-25 minut).
Przygotować litr gorącego bulionu z kurczaka.
Do miseczki wlać jogurt, 1 łyżkę mąki i żółtko jajka i wymieszać. Następnie wolno wlewać do
bulionu mieszając go przy tym. Dodać mięte i pogotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
Dla ciekawego efektu dodatkowo mięte można wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem i wtedy pokropić gotową zupę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz