Kolejny popularny turecki deser ryżowy, drugi po Sütlaç'u. W jego skład wchodzi specjalne ciasto ryżowe, orzechy i nasiona granatu. W Polsce są małe szanse na zdobycie gotowego ciasta ryżowego
w formie arkuszy - Güllaç Yaprağı (nie radzę eksperymentować z papierem ryżowym do sajgonek:). Jest prosty sposób, aby je pominąć, a deser smakował jak należy. Zamiast gotowego ciasta robimy masę z ryżu i mleka.
Składniki:
- ¾ szklanki ryżu
- 1 l mleka
- 1 łyżka mąki ryżowej
- cukier puder
- woda różana
- pistacje (surowe - niesolone, nieprażone)
- orzechy włoskie
- migdały
- nasiona granatu
W mniejszym garnku zagotować mleko z ryżem. Gdy ryż zrobi się miękki (taki jak podajemy do dań) wsypujemy cukier puder (3-5 łyżek wg uznania), 2 łyżki wody różanej i łyżkę mąki ryżowej. Gotujemy tak długo aż ryż się całkowicie rozgotuje. Możemy również użyć miksera, aby masa była bardziej gładka. Powinna być gęsta jak ciasto.
Do foremki lub innego prostokątnego naczynia wlewamy pierwszą warstwę masy - gr. ok 2 cm. Na warstwie układamy pokruszone orzechy i migdały, następnie dodajemy kolejną warstwę ciasta. Robimy tyle warst na ile starczy nam składników, lecz ostatnia warstwa musi składać się z samej masy ryżowej. Wierzch posypujemy pokruszonymi pistacjami i nasionami granatu. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
super ze napisane jest o zamienniku tych arkuszy. chcialam eksperymentowac z papierem do sajgonek przyznajev sie teraz wiem ze nie musze dzieki!
OdpowiedzUsuń