Na tureckim stole (bądź dywanie :)) podczas śniadania nie może zabraknąć świeżych warzyw - pomidory, ogórki, oliwki. Często głównym elementem podczas śniadania jest jajecznica, omlet lub smażone warzywa. Często do śniadania wykorzystuje się resztki z obiadu z poprzedniego dnia, a nawet podaje się zupę. Dodatkami obok świeżych warzyw są zazwyczaj konfitury, miód, chałwa, jogurt i oczywiście pyszny biały ser najczęściej owczy. Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości chleba. Na śniadanie popularne są też tosty z żółtym serem i wędlinami.
Poniżej przedstawiam przykładowe zestawy śniadaniowe :)
Smażone jajka z sucukiem, ogórek, pomidor, oliwki, jogurt, pieczywo i turecka herbatka :)
Jajecznica, gotowany brokuł (wspomniane "resztki z obiad":)), pomidor, papryka, oliwki, jogurt
Omlet z pomidorami, oliwkami i jogurtem. W ten sposób można podać też jajka gotowane
Takie śniadanko jadłam w Istanbule. Równie dobrze nadaje się na obiad :)
Smażone bakłażany, pomidory, ziemniaki, zielona podłużna papryka ( brak na zdjęciu), do tego pieczywo i jogurt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz