Treściwa kremowa zupka:) Przepis pochodzi z miejscowości Bartın w północnej Turcji. Jest to gęsta zupa o wyrazistym smaku. Jej podstawą jest mąka kukurydziana. Pikantnego aromatu nadaje suszona wołowina (pastırma). Zamiast tego można użyć wędzonej wołowej szynki lub sucuk. Podawana jest niekiedy z mielonym mięsem. Dodatkiem są grzanki z chleba tostowego.
Składniki:
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy mąkę, dolewany bulion, mleko i gotujemy uważając przy tym aby nie utworzyły się grudki z mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy mięso/ wędlinę. Kiedy zupa zgęstnieje możemy dodać usmażone mięso i starty ser. Grzanki mogą być smażone jak i pieczone. Zupę przelewamy do miseczek, wrzucamy grzanki i sypiemy serem. Można dodać sos z masła i przecieru pomidorowego co widać na zdjęciu.
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 szklanki bulionu
- ½ szklanki mleka
- olej
- 300 gram mięsa mielonego/ 30 dag sucuk, pastırmy lub suchej wędzonej wędlina
- 2 - 3 kromki chleba tostowego
- żółty ser (kaşar, kaszkawał lub parmezan)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy mąkę, dolewany bulion, mleko i gotujemy uważając przy tym aby nie utworzyły się grudki z mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy mięso/ wędlinę. Kiedy zupa zgęstnieje możemy dodać usmażone mięso i starty ser. Grzanki mogą być smażone jak i pieczone. Zupę przelewamy do miseczek, wrzucamy grzanki i sypiemy serem. Można dodać sos z masła i przecieru pomidorowego co widać na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz