PUM PUM ÇORBASI

Treściwa kremowa zupka:) Przepis pochodzi z miejscowości Bartın w północnej Turcji. Jest to gęsta zupa o wyrazistym smaku. Jej podstawą jest mąka kukurydziana. Pikantnego aromatu nadaje suszona wołowina (pastırma). Zamiast tego można użyć wędzonej wołowej szynki lub sucuk. Podawana jest niekiedy z mielonym mięsem. Dodatkiem są grzanki z chleba tostowego.



Składniki:
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 szklanki bulionu
  • ½  szklanki mleka
  • olej
  • 300 gram mięsa mielonego/ 30 dag sucuk, pastırmy lub suchej wędzonej wędlina
  • 2 - 3 kromki chleba tostowego
  • żółty ser (kaşar, kaszkawał lub parmezan)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy mąkę, dolewany bulion, mleko  i gotujemy uważając przy tym aby nie utworzyły się grudki z mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy mięso/ wędlinę. Kiedy zupa zgęstnieje możemy dodać usmażone mięso i starty ser. Grzanki mogą być smażone jak i pieczone. Zupę przelewamy do miseczek, wrzucamy grzanki i sypiemy serem. Można dodać sos z masła i przecieru pomidorowego co widać na zdjęciu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz