MERCİMEK ÇORBASI

Czyli zupa z soczewicy - najpopularniejsza zupa w Turcji. Jest konkretna, smaczna i prosta w przygotowaniu. Można robić ją na bulionie lub czystej wodzie. Podstawowa wersja składa się tylko z soczewicy i przypraw. Można urozmaicić ją dodając marchewkę, ziemniaki, a nawet kurczaka.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • ½  szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, kmin rzymski, mięta, pul biber
  • 5 szklanek wody (możemy dodać 1 kostkę bulionu)
  • masło

Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą w sitku. W garnku roztapiamy masło (2-3 łyżki), dusimy cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek, dodajemy przecier i mieszamy. Chwilę później dodajemy soczewicę i szybko zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, miętę, kmin, pul biber. Gotujemy tak długo aż soczewica będzie miękka,a  zupa nabierze gęstej konsystencji. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać wody. Soczewica łatwo się przypala dlatego musimy mieszać ją raz na 10-15 minut, a jeszcze częściej jak już zrobi się gęsta. Zupę możemy zmiksować jeżeli chcemy aby była bardziej gładka. Wszystko też zależy do rodzaju soczewicy. Po przelaniu do misek na wierzch zupy możemy przyozdobić pul biberem. Jeszcze lepiej jest pokropić zupę rozpuszczonym masłem z pul biberem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz