jak nazwa wskazuje pochodzi z Manisy.
Składniki:
nadzienie:
- 0,5 kg mięsa mielone lub pokrojone w kostkę (wołowina, jagnięcina, kurczak)
- 2 małe marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- żółty ser
- sivri biber (zielona podłużna papryka), lub zwykła zielona papryka
- olej
- sól, pieprz, tymianek
naleśniki:
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypiorek lub świeża bazylia
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki podane na naleśniki mieszamy. Naleśniki smażymy na odrobinie oleju lub na sucho. Na patelni podgrzewamy olej, smażymy cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy mięso. Kiedy się trochę podsmaży zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy ziemniaki i marchewkę pokrojone na małe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy aż warzywa będą miękkie i woda odparuje. Gotowy farsz zawijamy w naleśniki najlepiej w kształt kwadratu. Na złożonym naleśniku kładziemy plaster żółtego sera, plaster pomidora i zieloną paprykę. Zapiekamy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz