MANİSA KEBABI

Rodzaj kebabu składający się z naleśników z mięsno - warzywnym nadzieniem. Manisa Kebabı
jak nazwa wskazuje pochodzi z Manisy.

Składniki:
nadzienie:

  • 0,5 kg mięsa mielone lub pokrojone w kostkę (wołowina, jagnięcina, kurczak)
  • 2 małe marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • żółty ser
  • sivri biber (zielona podłużna papryka), lub zwykła zielona papryka
  • olej
  • sól, pieprz, tymianek

naleśniki:

  • ½  szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypiorek lub świeża bazylia
  • sól

Przygotowanie:
Wszystkie składniki podane na naleśniki mieszamy. Naleśniki smażymy na odrobinie oleju lub na sucho.  Na patelni podgrzewamy olej, smażymy cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy mięso. Kiedy się trochę podsmaży zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy ziemniaki i marchewkę pokrojone na małe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy aż warzywa będą miękkie i woda odparuje. Gotowy farsz zawijamy w naleśniki najlepiej w kształt kwadratu. Na złożonym naleśniku kładziemy plaster żółtego sera, plaster pomidora i zieloną paprykę. Zapiekamy 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz