Składniki:
- 2,5 szklanki kaszy bulgur (najlepiej drobnej - köftelik bulgur)
- duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1 - 2 cytryn
- 2 - 3 ząbki czosnku
- mięta (świeża lub suszona)
- pul biber
- szczypiorek/ pietruszka
dodatki (wg uznania):
- 1 łyżka koncentratu paprykowego
- świeży ogórek
- pomidor
- papryka
Sposób przygotowania:
Bulgur przesypać do miski, zalać wrzątkiem na ok. 1 cm i zakryć talerzykiem na 10 minut. Bulgur powinien wchłonąć całą wodę. Dodajemy olej, sok z cytryny, koncentrat, sól, przyprawy, starty czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, zieleninę i inne dodatki.
Wszystko mieszamy. Gotowy kısır możemy uformować w wałeczki na wzór çiğ köfte - otrzymamy wtedy kısır köftesi:) Przygotowane w ten sposób podajemy na liściach sałaty z plastrami cytryny. Świetnie smakuje zawinięty w liść z sałaty skropiony sokiem z cytryny:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz