KISIR

Potrawa bezmięsna, ale świetnie nadająca się jako dodatek do mięsa :). Jeden ze standardów kuchni tureckiej. Bazą potrawy jest bulgur - niestety kolejny produkt ciężko dostępny w polskich sklepach, ale spokojnie można kupić go na allegro. Kısır można robić z różnymi dodatkami. Poniżej podaję podstawową wersję + możliwe warianty.

Składniki:

  • 2,5 szklanki kaszy bulgur (najlepiej drobnej - köftelik bulgur)
  • duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½  szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1 - 2 cytryn
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • mięta (świeża lub suszona)
  • pul biber
  • szczypiorek/ pietruszka


dodatki (wg uznania):

  • 1 łyżka koncentratu paprykowego
  • świeży ogórek
  • pomidor
  • papryka 


Sposób przygotowania:
Bulgur przesypać do miski, zalać wrzątkiem na ok. 1 cm i zakryć talerzykiem na 10 minut. Bulgur powinien wchłonąć całą wodę. Dodajemy olej, sok z cytryny, koncentrat, sól, przyprawy, starty czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, zieleninę i inne dodatki.
 Wszystko mieszamy. Gotowy kısır możemy uformować w wałeczki na wzór çiğ köfte - otrzymamy wtedy kısır köftesi:) Przygotowane w ten sposób podajemy na liściach sałaty z plastrami cytryny. Świetnie smakuje zawinięty w liść z sałaty skropiony sokiem z cytryny:) 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz