ÇILBIR


Czyli jajka w koszulkach po turecku :) Çılbır pochodzi z miejscowości Van.  Płynne  żółtko świetnie łączy się z czosnkowym jogurtem. Potrawa lekka, dobra na upały.


Składniki (dla 2 osób):

  • 6 jajek
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, pul biber
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • masło
  • 2 łyżki octu
  • 1 litr wody


Przygotowanie:
W garnku lub na głębokiej patelni gotujemy litr wody z dwiema łyżkami octu i solą. Kiedy zacznie wrzeć wbijamy jajka bezpośrednio do wrzątku. Gotujemy tak długo aż zetnie się całe białko. Żółtko powinno zostać płynne. Do jogurtu dodajemy starty czosnek, a na patelni roztapiamy masło i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jajka przekładany na talerzyk, polewamy jogurtem, sosem z koncentratu i sypiemy pul biber.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz