Czyli jajka w koszulkach po turecku :) Çılbır pochodzi z miejscowości Van. Płynne żółtko świetnie łączy się z czosnkowym jogurtem. Potrawa lekka, dobra na upały.
Składniki (dla 2 osób):
- 6 jajek
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pul biber
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- masło
- 2 łyżki octu
- 1 litr wody
Przygotowanie:
W garnku lub na głębokiej patelni gotujemy litr wody z dwiema łyżkami octu i solą. Kiedy zacznie wrzeć wbijamy jajka bezpośrednio do wrzątku. Gotujemy tak długo aż zetnie się całe białko. Żółtko powinno zostać płynne. Do jogurtu dodajemy starty czosnek, a na patelni roztapiamy masło i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jajka przekładany na talerzyk, polewamy jogurtem, sosem z koncentratu i sypiemy pul biber.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz