ZERDE

Deser ryżowy pochodzenia kurdyjskiego, specjalność regionu Mardin.

Składniki:

  • 6-7 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 łyżki wody różanej
  • 1 - 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • kilka nitek szafranu
  • rodzynki (najlepiej korynckie), orzeszki piniowe, pistacje
Przygotowanie:
Ryż gotujemy aż będzie bardzo miękki, rozgotowany. Dodajemy cukier i w razie konieczności wodę (3/4 ryżu, 1/4 wody). Rozrabiamy mąkę kukurydzianą w odrobinie wody i dodajemy do ryżu. Dodajemy wodę różaną, kurkumę, szafran i mieszamy. Gotowy deser przekładamy do miseczek i zdobimy rodzynkami i orzeszkami.


2 komentarze: