HÜRREM SULTAN KEBABI

Dawno nie było nic mięsnego...bardzo nie ładnie! Nie zależy mi na tym, aby wegusom podobał się mój blog, a więc czasu wrzucić coś dla ludzi. Hürrem Sultan Kebabı to rodzaj gulaszu z grzybami podany na puree ziemniaczanym.

Składniki:

  • 500 g jagnięciny / cielęciny lub dobrej, miękkiej wołowiny 
  • 200 g grzybów (np. pieczarki)
  • 1 cebula
  • 3 pomidory lub pomidory z puszki (bez soku)
  • 2 sztuki sivri biber (zielone świeże peperoni)
  • łyżka koncentratu
  • sok z połówki cytryny
  • tymianek
  • sól, pieprz
puree:
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy tymianek i odrobinę oliwy, a pokrojone grzyby skrapiamy cytryną i lekko solimy. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy mięso, grzyby, pomidory, koncentrat, pół szklanki wody i dusimy koło 30 - 40 minut.

Ugotowane ziemniaki dukamy z masełkiem, mlekiem i doprawiamy. Gotowy gulasz nakładamy na środek puree. Tak podane nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze lepiej smakuje:)




5 komentarzy:

  1. Mam pytanie odnośnie doner kebabów podawanych w istambule,a mianowicie chodzi mi oto jakich przypraw do nich dodają.Szukając informacji na intrnecie najczęściej dowiaduję się że jest to tylko czosnek,cebula i kekik.Czy na prawdę to wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie wszystko :)...w skład przyprawy do dönera (Döner baharatı) wchodzi:
    czosnek, cebula (suszone), tymianek (kekik) - zgadza się.
    Poza tym obowiązkowo: papryka słodka i ostra, kmin rzymski i pieprz czarny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie dzięki, właśnie to mnie najbardziej interesowało czy dodają Kumin.
    I jeszcze jedno pytanie :nigdzie nie mogę dostać tej przyprawy Kekik ,proszę odpowiedz czy bardziej w aromacie to oregano czy tymianek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie tymianek:) Taka przeciętna turecka gospodyni nie zna różnicy między kekik (tymianek), a kekik otu (oregano). Te rośliny pochodzą z tej samej rodziny więc mają zbliżony aromat, ale w Turcji nie jest to tak rozróżniane jak w Polsce. Dowiedziałam się to od kogoś kto jest tureckim kucharzem i zna dobrze nazwy wszelkich przypraw stosowanych w kuchni tureckiej i innych kuchniach świata.

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie można kupić zielone pepperoni?

    OdpowiedzUsuń