SİNİ KÖFTESİ


Coś w stylu "pasztecików", ale dużo lepsze :) !

Składniki:
350 g drobnego bulguru (można zastąpić kuskusem)
3 łyżki kaszy manny
2 ziemniaki

1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty paprykowej
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka soli



250g mielonego mięsa (najlepiej wołowe)
1 cebula

1 pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki kminu
2 łyeczki słodkiej papryki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
pieprz
sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, a bulgur / kuskus zalewamy gorącą wodą. Ugniatamy ze sobą dodając kaszę mannę, przyprawy i odrobinę wody. Mięso podsmażamy na oliwie z cebulką, orzechami i przyprawami. Formę do pieczenie nacieramy oliwą lub masłem. Masę z bulguru i ziemniaków dzielimy na dwie części. Pierwszą układamy na dnie formy, a następnie mięso, które zakrywamy kolejną warstwą masy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz