MİDYE DOLMASI

Nadziewane małże podaje się głównie w rejonie Morza Śródziemnego i Egejskiego. Jeżeli już uda się Wam dostać w Polsce małże z muszlami koniecznie wypróbujcie ten przepis :)!


Składniki:
- 25 sztuk małży ze skorupką
- 2 duże cebule
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka oliwy
- 3 pomidory
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 łyżka rodzynek
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Musze małży otwieramy podważając nożem. Oczyszczamy dokładnie małże i muszle.
Do rondelka wlewamy oliwę i dodajemy startą lub pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli wrzucamy ryż, orzechy i rodzynki. Następnie dodajemy pokrojone obrane pomidory i przyprawy. Mieszamy chwilę i zalewamy wodą. Gotujemy ryż aż będzie miękki, a woda odparuje. Małże podsmażamy chwilę na oleju. Do oczyszczonych muszli nakładamy ryż i kładziemy po 1 małży. Można podawać z sokiem z cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz