TARATOR


Patrząc na składniki można by pomyśleć, że to pomyłka - przecież tarator to rozwodniony jogurt ze świeżym ogórkiem, czosnkiem i raczej to chłodnik niż sos. Taki tarator znany jest na Bałkanach, a szczególnie w Bułgarii. 
W Turcji tarator to gęsty sos o kwaskowatym smaku składający się z jogurtu, chleba i orzechów. Idealny dodatek do ryb i owoców morza.


Składniki:
- 3 kromki czerstwego chleba
- ząbek czosnku
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz, pul biber


Sposób przygotowania:
Chleb pokruszyć, dodać odrobinę wody i ugnieść na gładką masę. Dodać zmielone orzechy, starty czosnek, oliwę, ocet, sok z cytryny, przyprawy i dobrze wymieszać. Sos odstawiamy na 20 minut aby się przegryzł :)

2 komentarze:

  1. Z czym najlepiej podawać tarator?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kotem. Najlepiej dachowcem, perskie są odrobinie cierpkie. Ewentualnie może być pływający turecki kot Van, ale troche zalatuje mułem, jak kaczka.
    A tak na poważnie, to napisane jest wszystko w przepisie;))

    OdpowiedzUsuń