KÖMBE

Ciasto z mięsnym, serowym lub warzywnym nadzieniem. 

Składniki:
ciasto
- 1 żółtko
- 1 szklanka jogurtu
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- 40 g drożdży
- 1 - 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- odpowiednia ilość mąki (na ogół ok 5 - 6 szklanek)
- masło

nadzienie:
- mięso mielone z cebulką, pomidorami i innymi dodatkami (smażone)
- szpinak z czosnkiem, cebulką (smażony) i białym serem
- różne inne kombinacje :)

Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na 20-30 minut. Formę do pieczenia smarujemy masłem i układamy dość cienką warstwę ciasta. Następnie nakładamy nadzienie i kolejną warstwę ciasta również nie za grubą. Dobrze wykorzystać dużą formę aby zużyć całe wyrobione ciasto. Wierzch ciasta można posmarować jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w temperaturze ok 200 'C aż lekko się zarumieni. Dobrze jest pokroić ciasto na mniejsze kawałki przed włożeniem do pieca. 



2 komentarze:

  1. 5 rok zgłębiam kuchnię tur ale z tym daniem sie jeszcze nie spotkałam. czy mogę użyć do tego przepisu ciasta kuchego tzn takiego bez drozdży czy raczej tylko drożdżowe? pozdr talya

    OdpowiedzUsuń
  2. nie próbowałam z kruchym, ale myślę, że powinno być spoczi :)

    OdpowiedzUsuń