
Patrząc na składniki można by pomyśleć, że to pomyłka - przecież tarator to rozwodniony jogurt ze świeżym ogórkiem, czosnkiem i raczej to chłodnik niż sos. Taki tarator znany jest na Bałkanach, a szczególnie w Bułgarii.
W Turcji tarator to gęsty sos o kwaskowatym smaku składający się z jogurtu, chleba i orzechów. Idealny dodatek do ryb i owoców morza.
Składniki:
- 3 kromki czerstwego chleba
- ząbek czosnku
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz, pul biber
Sposób przygotowania:
Chleb pokruszyć, dodać odrobinę wody i ugnieść na gładką masę. Dodać zmielone orzechy, starty czosnek, oliwę, ocet, sok z cytryny, przyprawy i dobrze wymieszać. Sos odstawiamy na 20 minut aby się przegryzł :)
Z czym najlepiej podawać tarator?
OdpowiedzUsuńZ kotem. Najlepiej dachowcem, perskie są odrobinie cierpkie. Ewentualnie może być pływający turecki kot Van, ale troche zalatuje mułem, jak kaczka.
OdpowiedzUsuńA tak na poważnie, to napisane jest wszystko w przepisie;))