PİDE

To rodzaj tureckiego chleba, który bardzo przypomina pizzę. Wykorzystuje się go jako dodatek do dań np. Adana kebap, iskender kebap czy papara. Ale można przygotować pide tak aby sam w sobie stanowił pyszną przekąskę. Poniżej przedstawiam najpopularniejsze warianty :)

Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka oliwy
- żółtko
- 40 g drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli

pide z mięsem (kıymalı pide):
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula (w kostkę)
- pomidor (w kostkę)
- sól, pul biber




pide z sucukiem (sucuklu pide):
- 200 g sucuka lub kiełbasy  (najlepiej wołowej)
- 150 g żółtego sera
- można dodać 1 jajko
- sól


pide z jajkiem (yumurtalı pide):
- 2 jajka na 1 pide
- można dodać żółty ser
- sól, pieprz, pul biber



















pide z serem (peynirli pide):
- biały ser wymieszany na pół z fetą (ok. 300 g)
- sól, pul biber, czarnuszka





















pide ze szpinakiem (ıspanaklı pide):
- 300 g szpinaku smażonego z czosnkiem
- można dodać jajko
- sól, pieprz 


 


Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto i formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 - 30 minut. Kulę dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy i formujemy je w kształt widoczny na zdjęciu. Na środku układamy wybrane składniki i lekko zaginamy rogi. Pieczemy w temperaturze ok 200 'C ok 15 - 20 minut. 
Jeżeli robimy pide ze szpinakiem powinniśmy go najpierw podsmażyć z czosnkiem, odrobiną śmietanki, sokiem z cytryny i solą.
Sucuka i mięso można podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Jajko rozbijamy bezpośrednio nad pide i wkładamy do pieca. Nie bójcie się swoich kombinacji:) 


(pide przed upieczeniem)

1 komentarz:

  1. Moje pidy sa w piekarniku :) zrobilam z serem I jajkami I z salami I serem :) wygladaja smakowicie. Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń