NOHUT KÖFTESİ

Klopsiki z cieciorki powszechnie zwane Falafel. Danie pochodzi z Egiptu, ale obecnie jest jedną z podstawowych potraw w kuchni całego Bliskiego Wschodu.

Składniki:
- 2 szklanki cieciorki (ugotowanej)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- pul biber, kmin rzymski, sumak
- kolendra świeża lub pietruszka
- sól, pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
Cieciorkę i cebulę lekko miksujemy.  Następnie dodajemy mąkę, jajko, czosnek, przyprawy i posiekane liście kolendry. Z gotowej masy formujemy nie wielkie kuleczki i smażymy na głębszym tłuszczu koło 5 minut. Najlepiej smakuje z pomidorami, sałatą, jogurtem lub z humusem! :)

(falafel z humusem)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz