ACUKA (ÇEMEN)

Jest to pasta pomidorowo - paprykowa z przyprawami. Idealna do smarowania pieczywa. Najważniejszym składnikiem jest kozieradka, która nadaje wyjątkowego smaku. Nazwa pasty pochodzi właśnie od tureckiej nazwy kozieradki - çemen otu. Inna nazwa to Muhammara.

Składniki:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu paprykowego (np. Harrisa)
- 2 kromki czerstwego chleba
- 4 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kmin rzymski, mięta, kozieradka
- sól

Sposób przygotowania:
Czerstwy chleb lekko namaczamy, a następnie rozdrabniany i zwyczajnie mieszamy z pozostałymi składnikami:). Dla złagodzenia dodaje się łyżkę jogurtu. Można dodać też pokruszone orzechy (np. włoskie), nasiona granatu i trochę zieleniny. Najlepiej smakuje z tureckim chlebem lub bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz