LEBENİYE ÇORBASI (KÖFTELİ ÇORBA)


Zawsze jak słyszałam, że na obiad jest zupa to byłam wkurzona. Lubię zupy i nie jestem żarłokiem, ale zupa dla mnie stanowi jedynie tzw. pierwsze danie. Jednak Lebeniye çorbası to co innego:) Zupa sama w sobie jest smaczna, a cieciorka i klopsiki sprawiają, że jest naprawdę konkretna.

Składniki:
- 200 - 300 g mięsa mielonego
- 1 cebulka
- 6 szklanek wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- szklanka jogurtu
- 1 łyżka mąki
- żółtko
- 2 łyżki masła
- mięta- sól, pieprz, pul biber

Sposób przygotowania:
Do mięsa dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, przyprawy, odrobinę oleju i formujemy maleńkie klopsiki. W garnku gotujemy rosół z kostki i wrzucamy klopsiki oraz cieciorkę. Jogurt mieszamy z mąką, jajkiem i powoli wlewamy do zupy. Doprawiamy miętą i gotujemy jeszcze chwilkę. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mięty i zdobimy wierzch zupy w miseczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz