PATATES KAVURMA

Ziemniaki wcale nie muszą być nudne :) Wystarczy kilka drobnych dodatków i uzyskamy pyszną ziemniaczaną potrawę.

Składniki:

- 0,5 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, pul biber
- suszona mięta/ bazylia/ pietruszka/ szczypiorek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w całości, w skórkach.  Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy koncentrat i wlewamy odrobinę wody. Następne dodajemy obrane i rozdrobione ziemniaki, oliwę/ masło, przyprawy, dowolną zieleninę i dobrze mieszamy, aby ziemniaki nabrały równomiernego, pomarańczowego koloru od koncentratu. Dusimy mieszając 5- 8 minut. Polecam ze świeżym chlebkiem lub bułką. Idealnie nadaje się na kolację, obiad lub dodatek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz