GİRİT EZMESİ

Występuje też pod nazwą peynir ezmesi. Jest to biały ser z dodatkiem orzechów, czosnku oraz przypraw. Wersji jest wiele dlatego każdy może stworzyć swoją ulubioną :) Poniżej wersja podstawowa + inne składniki do wyboru. Ciekawe jakby dodać wszystko? :)

Składniki:
- 300 g tureckiego beyaz peynir lub polskiego białego twarogu (polecam na pół z fetą)
- 3 - 4 ząbki czosnku
- orzechy: pistacje, orzechy włoskie (pół szklanki)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki pul biber
- pieprz

inne dodatki (do wyboru):
- 1 korniszon
- 1 mały świeży ogórek
- pół papryki pieczonej, obranej ze skóry
- 1 mały pomidor
- szczypiorek
- cebulka
- czarnuszka
- bazylia
- tymianek
- łyżka koncentratu paprykowego lub pomidorowego

Sposób przygotowania:

Do większej miski wrzucamy biały ser i go rozdrabniany. Czosnek trzemy, a orzeszki kruszymy na mniejsze kawałki (można to zrobić za pomocą młynka do kawy). Zalewamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy. Mamy standardową wersję girit ezmesi. Wersja "czerwona" z pomidorem i ogórkiem dobrze będzie się komponować z bazylią, tymiankiem i czarnuszką. Do wersji "zielonej" czyli z ogórkami najlepiej pasować będzie cebulka i szczypiorek.



1 komentarz:

  1. Proste i świetne, nie spotkałam się z tym wcześniej, a zdecydowanie trafia w mój smak. Wypróbuję niebawem :)

    OdpowiedzUsuń