KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


Nadziewane kwiatki cukinii:) Przepyszne i oryginalne danie!!



- 8 -10  kwiatów cukinii
- 1 cebula
- 1,5 szklanki ryżu
- łyżka orzeszków piniowych (można zastąpić pokruszonymi ziemnymi)
- zmielone ziele angielskie
- mięta
- sól, pieprz
- cukier
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- inne dodatki wg uznania: kmin, cynamon, rodzynki, pietruszka, pomidor

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Następnie dodajemy orzeszki i przyprawy. Kiedy zaczną wydzielać aromat zalewamy 1 szklanką wody, wsypujemy umyty ryż, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Jeżeli wody będzie za mało dolewamy. Ryż powinien być miękki, a woda powinna odparować. Wtedy nadzienie będzie gotowe, ale zanim zaczniemy nadziewam kwiaty trzeba poczekać aż nieco przestygnie. Z kwiatów usuwamy pręciki. Ryż nakładamy do środka ostrożnie łyżeczką. Kwiatki są bardzo delikatne i trzeba uważać by ich nie rozerwać.  Taki kwiat nie będzie się nadawał, gdyż podczas gotowania czy smażenia cała zawartość rozproszy się...Końcówki płatków delikatnie zawijamy. Jeżeli wybieramy sposób na gotowaną dolmę, nafaszerowane kwiaty układamy w na dnie garnka w pozycji stojącej (otworem do góry) lub leżącej. Zależności od ilości kwiatów wybieramy odpowiedniej wielkości garnek tak aby do siebie przylegały, a nie pływały. Kwiaty zalewamy pół szklanki oliwy i wodą - tak żeby końcówki kwiatków wystawały nad jej powierzchnię. Gotujemy koło 20 - 30 minut aż woda odparuje. Należy je skropić cytryną i dobre pasuje też jogurt.
Wersję smażona - na patelni rozgrzewamy oliwę (na 1 - 2 cm) i ostrożnie wrzucamy zawinięte kwiaty, które przed smażeniem można obtoczyć w mące. Smażymy delikatnie na złoty kolor ze wszystkich stron. Ja wolę smażyć dłużej - wtedy są chrupiące :) Ważne jest żeby kwiaty wrzucać na dobrze rozgrzaną oliwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz