Większość tureckich słodyczy jest bardzo słodka. Tak samo jest z şekerpare. To ciasteczka w słodkim, cukrowym syropie przyozdobione pistacjami lub innymi orzeszkami.
Składniki:
ciastka:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kaszy manny
- 125 gr margaryny / pół szklanki oleju
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pistacje / migdały
syrop:
- 2,5 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, kaszkę, cukier puder, proszek do pieczenia, jajka i margarynę. Do smaku można dodać aromat waniliowy i startą skórkę cytryny. Składniki w misce mieszamy, wyrabiamy ciasto i formujemy z niego płaskie, okrągłe ciasteczka jak na powyższym zdjęciu. Na środku każdego ciasteczka kładziemy migdała lub orzeszka:) Jeżeli chcemy posypać ciastko zmielonymi pistacjami robimy to po upieczeniu, żeby pistacje nie straciły zielonego koloru. Ciastka pieczemy na blasze wysmarowanej margaryną w temperaturze 180 - 200'C aż się lekko zarumienią.
W mniejszym garnku gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, tak długo aż odparuje połowa wody i utworzy się syrop. Polewamy nim ciasteczka zaraz po wyciągnięciu z pieca. Odstawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz