ŞEKERPARE


Większość tureckich słodyczy jest bardzo słodka. Tak samo jest z şekerpare. To ciasteczka w słodkim, cukrowym syropie przyozdobione pistacjami lub innymi orzeszkami.

Składniki:
ciastka:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 125 gr margaryny / pół szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pistacje / migdały

syrop:

  • 2,5 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru 
  • łyżka soku z cytryny 


Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, kaszkę, cukier puder, proszek do pieczenia, jajka i margarynę. Do smaku można dodać aromat waniliowy i startą skórkę cytryny. Składniki w misce mieszamy, wyrabiamy ciasto i formujemy z niego płaskie, okrągłe ciasteczka jak na powyższym zdjęciu. Na środku każdego ciasteczka kładziemy migdała lub orzeszka:) Jeżeli chcemy posypać ciastko zmielonymi pistacjami robimy to po upieczeniu, żeby pistacje nie straciły zielonego koloru. Ciastka pieczemy na blasze wysmarowanej margaryną w temperaturze 180 - 200'C aż się lekko zarumienią. 
W mniejszym garnku gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, tak długo aż odparuje połowa wody i utworzy się syrop. Polewamy nim ciasteczka zaraz po wyciągnięciu z pieca. Odstawiamy do ostygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz