ŞAKŞUKA

Kolejne danie wegetariańskie...które stanowi świetny dodatek do mięsa, bo przecież jedzenie bez mięsa to nie jedzenie! ;) Jest to potrawa popularna również na Bałkanach.

Składniki:
podstawowe:

  • 2 duże bakłażany
  • 4 - 5 pomidorów (lub pomidory z puszki wraz sokiem)
  • cukinia lub mniejszy kabaczek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


dodatki wg uznania: 

  • papryka
  • marchewka
  • ziemniaki

Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w kostkę (ok. 1 x 1 cm), sypiemy solą i odstawiamy na godzinę, a następnie smażymy je na oliwie z oliwek. Kiedy będą dość miękkie dodajemy cebulę i czosnek, a na koniec pomidory i całość zalewamy pół szklanki oliwy i pół szklanki wody. Doprawiamy łyżeczką cukru, solą i pieprzem i dusimy ok. 20 minut. Jeżeli robimy wersję z ziemniakami lub marchewką duszenie trwa odrobinę dłużej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz