Składniki:
podstawowe:
- 2 duże bakłażany
- 4 - 5 pomidorów (lub pomidory z puszki wraz sokiem)
- cukinia lub mniejszy kabaczek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
dodatki wg uznania:
- papryka
- marchewka
- ziemniaki
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w kostkę (ok. 1 x 1 cm), sypiemy solą i odstawiamy na godzinę, a następnie smażymy je na oliwie z oliwek. Kiedy będą dość miękkie dodajemy cebulę i czosnek, a na koniec pomidory i całość zalewamy pół szklanki oliwy i pół szklanki wody. Doprawiamy łyżeczką cukru, solą i pieprzem i dusimy ok. 20 minut. Jeżeli robimy wersję z ziemniakami lub marchewką duszenie trwa odrobinę dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz