PATATES MANTISI


Pierogi z ziemniaków z mięsnym nadzieniem i jogurtowym sosem. Proste danie, idealne na szybki obiad :)

Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- pietruszka/ szczypiorek
- oliwa z oliwek
- 200 g mięsa mielonego
- cebula
-jogurt
- czosnek
- masło
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, pul biber

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy (można gotować w skórkach - będą lepsze). Gotowe ziemniaki dukamy z oliwą (2 - 3 łyżki), dodajemy sól i zieleninę. Można dodać pul biber dla ładniejszego koloru i smaku. Jeżeli ktoś nie lubi zieleniny można ją spokojnie pominąć. Z ziemniaczanego puree formujemy okrągłe pierożki (śr. ok 4 - 5 cm) z wgłębieniem na środku. Mogą być bardziej płaskie. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, wrzucamy mięso i doprawiamy. Do każdego pierożka wkładamy mięso (1 - 2 łyżki), a następnie polewamy je jogurtem ze startym czosnkiem i roztopionym masłem z przecierem.

1 komentarz:

  1. sprobuje zrobic wege :) ps. mam identyczne talerze jak na ostatniej focie :D

    OdpowiedzUsuń