KARNIYARIK


Rozpruty brzuch - tak nazywa się to danie po polsku :) Jest to jakby mięsna wersja imam bayıldı, na który przepis również znajduje się na moim blogu.

Składniki:

  • 2 większe bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej baraninka)
  • 4 pomidory, najlepiej pomidory z puszki (pół puszki)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kmin rzymski
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Bakłażan przekroić wzdłuż na pół i gotować w słonej wodzie aż zmięknie i zsinieje. Nie mogą być za miękkie! Przed gotowaniem można je obrać do ze skóry, lecz nie jest to konieczne bo po pieczeniu skórka będzie się sama rozpływać :) Z ugotowanych bakłażanów wydrążyć miąższ łyżką. 
Cebulkę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać mięso, pomidory, miąższ z bakłażana i przyprawy. Smażymy tylko chwilę. 

Wydrążone połówki bakłażanów układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie do każdej "łódeczki" wkładamy mięsny farsz, a na sam koniec plaster pomidora i sivri biber (lub kawałeczek zwykłej zielonej papryki). Całość polewamy 0,5 szklanki oliwy i wkładamy do pieca na ok 30 - 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz