Rozpruty brzuch - tak nazywa się to danie po polsku :) Jest to jakby mięsna wersja imam bayıldı, na który przepis również znajduje się na moim blogu.
Składniki:
- 2 większe bakłażany
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej baraninka)
- 4 pomidory, najlepiej pomidory z puszki (pół puszki)
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, kmin rzymski
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażan przekroić wzdłuż na pół i gotować w słonej wodzie aż zmięknie i zsinieje. Nie mogą być za miękkie! Przed gotowaniem można je obrać do ze skóry, lecz nie jest to konieczne bo po pieczeniu skórka będzie się sama rozpływać :) Z ugotowanych bakłażanów wydrążyć miąższ łyżką.
Cebulkę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać mięso, pomidory, miąższ z bakłażana i przyprawy. Smażymy tylko chwilę.
Wydrążone połówki bakłażanów układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie do każdej "łódeczki" wkładamy mięsny farsz, a na sam koniec plaster pomidora i sivri biber (lub kawałeczek zwykłej zielonej papryki). Całość polewamy 0,5 szklanki oliwy i wkładamy do pieca na ok 30 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz