KABAK MÜCVERİ

Przepyszne placuszki z cukini. Są delikatniejsze niż ziemniaczane, a ich przygotowanie jest strasznie szybkie i proste.

Składniki:
  • 2 cukinie (ok. 20 cm)
  • 1 duża cebula
  • mąka
  • oliwa
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię trzemy na tarce z grubymi oczkami, a cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy 2 łyżki oliwy i 3 łyżki mąki lub więcej. Masa powinna się trzymać i dobrze nakładać na patelnię, ale jeśli przesadzimy z ilością mąki placuszki będą twarde. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy koło 5 minut z każdej strony. Do masy można dodać pietruszkę lub koperek. Do placuszków z cukini świetnie pasuje sos ze smażonej papryki z czosnkiem lub sos czosnkowy na bazie jogurtu.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam z użyciem mąki groszkowej - wyszły bardzo delikatne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jajka się nie dodaje. Do placuszkow ziemiaczanych ja dodaję

    OdpowiedzUsuń